Előző Következő

Thai Masszázs hírek

Minden amit a Thai masszázsról tudni érdemes

Minden amit a Thai masszázsról tudni érdemes
A masszázs egy ősi természetes gyógyító módszer. Napjainkban is nagyon népszerű és hasznos, mert biztonságos, nincsenek mellékhatásai és nem mérgező vagy ártalmas az egészségre.
Egy kis történelem

Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, amely több ezer éves hagyományokon alapul. A thai masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.
A Thaiföldön gyakorolt gyógyító masszázs gyökerei Indiában nyúlnak vissza.

Jivaka Kumar Bhacca "a thai masszázs atyja".

A tudomány legendás alapító atyja egy észak-indiai orvos volt, Jivaka Kumar Bhacca.
Szobrát a mai napig nagy becsben tartják, és tisztelettel övezik. Naponta friss ételt, virágot tesznek mellé, és füstölőt gyújtanak. Minden nap legalább egyszer elmondják a tiszteletére és a saját belső egyensúlyuk érdekében a páli nyelven fennmaradt mantrát.

Buddha kortársa volt, és az akkori magadhai király, Bimbisara személyes orvosa, 2550 évvel ezelőtt. Buddha személyes barátja volt és szerzetesrend az orvosa, melyről a buddhista szent iratok, a páli kánon (Tripitaka) is megemlékeznek. Kumar Bhacca tanításai valószínűleg a buddhizmus megérkezésével egyidejűleg érkeztek a mai Thaiföld területére, az i.e. 3.-4. században. A legendás hírű ajurvéda, ásványokkal, gyógynövényekkel és különleges technikákkal gyógyított. Ö alapította mag Chiang Mai-ban az első ilyen gyógymódokat, használó korházat, később iskolát is. Az évszázadok során a thai masszázst fenntartották és fejlesztették. A masszázs technikája szájról-szájra terjedt, általában a családokon belül. A kolostorokban s pálmalevéliratokon őrizték a tudást.

A XVIII. században burmai megszállók érkeztek Thaiföldre, és elpusztították az iratok nagy részét. Ami megmaradt, azt a későbbi király, III. Rama 1832-ben összegyűjtette, és a Wat Po falába vésette.

Neki köszönhetően fennmaradt, az energia vonalakat ábrázoló 60 ábra templom falán, ahol ma is látható. Ezek a kővésetek, sematikusan ábrázolják az energia vonalakat, 30 szemből, 30 pedig hátulról. A kő véseteken kívül a templomok falain rajzokat lehet látni, melyek az energia vonalak mentén láthatók a különböző energia pontok, melyeket a terápiás kezelésekhez használnak.
1836-ban szintén királyi rendelet alapján összegyűjtötték az ősi művészeteket és tudományokat, melyek ugyancsak Wat-Po-ban kaptak helyet, egy újfajta egyetemet létrehozva.

1906-ban, a Nagy V. Rama király uralódása alatt, királyi rendeletre lefordították az összes ősi orvosi tudományt a különböző ősi nyelvekről napjaink thai nyelvére és feljegyezték kézírással, mint a Királyi Orvosi Szöveg Könyv "Tum Ra Pade Sard Songkroah (Chabub Luang)" néven. A könyv tartalmazza akkori tudásanyagot, az energia vonalakat és pontokat, az orvosi tudományokat, a gyógyszerkönyvet és a masszázst. Magában foglalja a speciális masszázsterápiákat a különböző kórtünetekre és betegségekre.

Az ábrákat a hetvenes években szakemberek tanulmányozták, s megállapították, hogy habár néhány anatómiai pontatlanság van rajtuk, gazdag forrásai a thai masszázs gyógyító tudományának, s az energiarendszer leírása pontos. Bemutatják az energiavonalakat és az akupresszúrás pontokat. Az anatómiai ismereteknek kisebb szerepe volt régebben a thai masszázsban, mint az energiarendszer ismeretének. A boncolás tiltott dolognak számított, és a sebészetnek sem voltak hagyományai a legutóbbi időkig. Ma már természetesen sok masszőr mindkettőhöz jól ért. Bangkokban alapítvány van a falusi doktorok tudásának folyamatos összeszedésére és tanítására.

A thai kormány 1997 óta hivatalosan is elismeri és támogatja a terápiás hatású thai masszázs újraéltetését és gyakorlását.

Orchidea Thai Masszázs Szalon
Orchidea Thai Masszázs Szalon

A Thai Masszázs

Az egyi legősibb, legnépszerűbb és leghatékonyabb keleti gyógymód a szerte a világon híres thai masszázs. A Thai Masszázs egyensúlyba hozza a test elemeit.
Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik a meridiánokban. A mértéktelen élet, az emocionális stressz, a gyengeség vagy a sérülés ezt a folyamatot megzavarja. A megrekedt energiát ismét nyugodt folyásba tudja hozni. Fokozza a szervezet védekező erejét, alkalmazható alvászavaroknál, ideges állapotokban, feszült állapotok, fájdalma enyhítésére. Serkenti a vér- és nyirokkeringést. A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok, hogy a keringésbe visszatérenek, részben a szöveteben sem tudnak tovább bomlani. A nyirokelvezetés az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű.

A többi masszázstól eltérően a thai masszázs abban is ülönbözik hogy úgynevezett szárazmasszázs, azaz az egyéb technikákkal ellentétben nem használnak hozzá olajat, krémeket.

Nem az izmokat, hanem az akupunktúrás pontokat ingerlik, pontnyomásos technikával. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van, a másfél-két órás masszázs során minden testrészen végigmegy a masszőr, a lábujaktól a fejük búbjáig. Nyújtó gyaorlatokat is tartalmaz, bár nem az izmokra hat. A masszőrök nemcsak tenyérrel és ujhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroznak. (Másnapra az erős nyomások hatására mégsem lesznek tele kék-zöld foltokkal, csak a megnövekedett energia és kitűnő közérzet marad.)
Nyugaton már szélesebb társadalmi rétegek életmódjába épült be a rendszeres masszázs. Megszokott dolog, hogy este nem (vagy nem mindig) egy pohár whisyvel lazítanak hanem az annál sokkal egészségesebb és tartósabb hatású thai masszázzsal kényeztetik magukat az emberek.

Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emellett kiváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.

A test meghatározott pontjaira irányuló masszázs elősegíti a teljes relaxációt. A felgyorsult vérkeringés által több oxigén jut a szervezetünkbe, így pihentek leszün. Bőrünk pólusai kitágulnak, és a felgyorsult vérkeringés által a lerakódott méreganyagok kitisztulna a bőrből (bőséges folyadé fogyasztásával növelhetjü a folyamat hatéonyságát.) Ezáltal a bőr rugalmasabbá, feszesebbé válik.
Fájdalomcsillapító hatását is bizonyították egyrészt akupunktúrás hatásána másrészt a relaxáció következtében felszabaduló endorfinoknak köszönhetően. Sokan szenvednek ízületi és csontfájdalmaktól, gerincpanaszoktól. Az idő előrehaladtával a csigolyák közötti porckorong veszít rugalmasságából, ellaposodik és nyohata az idegvégződéseet, amely okozhatja a derék- és hátfájásokat. A masszázs-kúra jó terápiának bizonyul a fenti panaszok orvoslására is.

Orchidea Thai Masszázs Szalon
Orchidea Thai Masszázs Szalon


A Thai masszázs hatásai

A thai masszázs lényege az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.
A speciális mozgatásokkal az energiacsatornákra hat, a fizikai testen keresztül az energiatestet harmonizálja. Oldja az energetikai blokkokat, ellazítja a testet és a lelket, csillapítja a fájdalmakat, méregtelenít, aktivizálja a vér és nyirokkeringést, valamint a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Így betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. A masszázs eszközt nem igényel, s eredménye azonnal tapasztalható.

A thai masszázs hatása tehát egyszerre nyugtató és serkentő. A test meghatározott pontjaira irányuló masszázs elősegíti a teljes relaxációt. Lazító, feszültségoldó, fájadalomcsillapító hatású. Mindenekelőtt azt tapasztaljuk, hogy testileg és szellemileg frissebbek, aktívabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk.
Az energiavonalak, meridiánok kezelésének hatására javul a vérkeringés, és a nyirokkeringés, ezáltal elősegíti a szervezet méregtelenítését, a salakanyagok eltávolítását. Stimulálja a vegetatív idegrendszert, a belső szerveket, serkenti azok működését, egyensúlyba hozza a test energiarendszerét. A nyújtások, "kihúzások" oldják az izmok és az ízületek merevségét, feszültségét, növelik a test rugalmasságát. Masszázs után frissnek, ruganyosnak érezzük magunkat, könnyebben mozgunk, megszűnik izmaink merevsége.

"Nyugaton már szélesebb társadalmi rétegek életmódjába épült be a rendszeres masszázs. Megszokott dolog, hogy este nem (vagy nem mindig) egy pohár whiskyvel lazítanak, hanem az annál sokkal egészségesebb és tartósabb hatású thai masszázzsal kényeztetik magukat az emberek."!!

Orchidea Thai Masszázs Szalon
Orchidea Thai Masszázs Szalon


Masszázsfajtáink


Testmasszázs:


A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik, könnyű, kényelmes ruhában, fekvő illetve ülő testhelyzetekben.
Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van, az 1-2 órás masszázs során minden testrészen végigmegy a masszőr, aki a tenyerén kívül a térdét, könyökét, talpát is használja. A masszázs rendkívüli hatékonyságát a különböző testrészek sajátos "kihúzásával", kiropogtatásával fokozzák.


Lábmasszázs:


A thai lábmasszázs sok tekintetben eltér a hagyományos talp masszázstól. A lábmasszázs kényelmes fotelokban történik. A talptól fölfelé haladva a vádlin keresztül az akupresszúrás pontok nyomásával jutnak el a térdig, végezetül a felső testet és a fejet is átnyomkodják. A talpon sem a hagyományos módon dolgozik a reflex pontokkal, hanem egy speciális pálcikával fokozza a presszúra hatásait. Ezt a nevezik a thaiok "kis doktornak".


Thai olajos masszázs:


Az olajos thai masszázs egy késöbb kialakult irányzat, a masszázs különleges mozdulatait szintén a thai enegiapályákon végezik.
Serkenti a vérkeringést, nyirokkeringést, ellazítja az izomzatot. A vendég hangulata és igénye szerint összeállított aromaolajokkal, terápiás módszerrel történő masszázs.Az aroma olajok megválasztása attól függ, hogy mi a célunk a masszírozással.A thai olajos masszázs 1 vagy 2 órája alatt az egész test regenerálódik és felfrissül. Az olajok gyógyító, lazító hatása akkor érvényesül igazán, ha a masszázst követően pár óráig nem zuhanyozunk le.


Thai herbál (gyógynövény-párás) masszázs:


A gyógynövény-zsákocskás kezelés (amit "gyógynövényes feléledés"-nek is neveznek) nyugtatja az idegeket és átirányítja az energiát, ami szükséges a jó egészséghez.


A tipikus gyógynövényes zsákocska növényeket és fűszereket tartalmaz, amelyeket muszlin- vagy pamutszövetbe tekerve forró gőzben melegítenek fel. A masszázs nagyon hatékony olyan izomfájásokra, amelyek a túlságos fizikai erőfeszítés során lépnek fel. Amint a párák behatolnak a bőr pórusaiba és a tüdőbe, a test felszívja a gyógyhatású növénymolekulákat. A gyógynövényes zsákocska másképp is használható: különböző testrészekhez szorítva megkönnyebbíti az izomfájást, serkenti a vérkeringést és felüdíti a bőrt. A zsákocskából áradó pára felszívódik a bőrbe.A gyógynövény-párás masszázs kozmetikai hatással is rendelkezik, mert természetes gyógynövényeket tartalmaz. Thai nők arra használják, hogy feloldják a gyermekszülést követő fáradtságot vagy a gyermekágyi depressziót. A thaiföldi vidékiek még ma is esküdnek erre a kezelésre, ami különösen népszerű szülés és diétázás után.A gyógynövényes masszázs hozzávalói zömének antibakteriális és gombaellenes tulajdonságaik is vannak, és a kezelés során kibocsátott illat nyugtató hatást ad.

Kinek ajánlott?

- ülő munkát végzőknek
- mozgásszegény életmódot folytatóknak
- reumatikus és ízületi panaszok esetén
- stresszes életmód esetén
- alvásproblémák esetén
- sportolóknak
- nehéz fizikai munkát végzőknek
- valamint bárkinek általános megelőző, közérzetjavító kezelésként

Kinek nem ajánlott?

- nyirokrendszeri problémák esetén
- magas vérnyomás és szívelégtelenség esetén
- csontritkulásban szenvedőknek
- súlyosabb visszértágulat fennállásakor
- trombózisos megbetegedések esetén
- epilepsziás betegeknek
- terhesség idején
- sebek, bőrgyógyászati problémák esetén
- protézist viselőknek (pl. térd-, vagy csípőprotézis)
- csonttörés, csontprotézis esetén